REVIEW. Monitorul Benq XL2720T de 27 inci – pentru gamerii „hard core”

Publicat: 12/06/2014, 16:50
Actualizat: 09/01/2020, 05:59

Prima dată când scoți din cutie monitorul, te impresionează dimensiunile acestuia. Ecranul cu diagonală de 68,58 centimetri (27 inci) este de-a dreptul intimidant, mai ales pentru cineva care a folosit foarte multă vreme un monitor de 17 sau 19 inci.

Un specialist în electronică, pe lângă care stăteam când eram mic și mă uitam cu plăcere cum repara televizoare și radiouri, mi-a spus în anii ’90 ca un dispozitiv electronic de calitate trebuie să fie greu. „Să eviți electronicele ușoare. Sunt proaste”, este sfatul pe care mi l-a dat. În timp s-a dovedit că avea dreptate. Benq XL2720T este un monitor greu. Cântărește 7,5 kilograme. De aceea, vă recomand să îl asamblați cu grijă, pe pat sau pe orice altă suprafața moale, nu direct pe birou. Riscați să îl scăpați din mâini. E mult spus „asamblați”, deoarece trebuie montată doar talpa pe care se sprijină pe birou și două dispozitive periferice despre care vom vorbi puțin mai încolo.

Talpa monitorului, puțin curbată pentru a asigura stabilitatea „mamutului”, se prinde cu ajutorul a trei clame așezate pe un disc. Se așează talpa pe picior și printr-o ușoare rotire la dreapta clamele se prind. Apoi, cu monitorul întors invers, se înșurubează un dispozitiv de siguranță.

DESIGN. Monitorul arată foarte bine. Combinația de negru și roșu închis pe interiorul piciorului de susținere, cunoscută de orice pasionat de modă, este plăcută ochiului. Gama din care face parte modelul a câștigat și premii importantede „frumusețe” pentru electronice: reddot design award și G-Mark Good Design Award.

Din orice unghi ai privi Benq XL2720T și de la orice distanță, senzația pe care o ai este de lucru bine realizat, cu atenție la detalii.

Materialele folosite sunt de cea mai bună calitate. Elementele realizate din plastic negru, mat, sunt combinate cu suprafețe lucioase, tot negre. Din păcate, pe acestea din urmă praful se depune foarte ușor.

Unul din cele două periferice cu care este prevăzut monitorul, un terminal pentru schimbarea între trei moduri de afișaj presetate de utilizator (celălalt este un controller pentru funcția NVIDIA 3D Vision 2), se atașează la capătul tălpii monitorului, printr-un sistem magnetic.

Butoanele prin care se setează XL2720T (luminozitate, contrast, alte meniuri), așezate în partea dreaptă jos a ramei ecranului, sunt sensibile la atingere. Treci degetul pe deasupra lor și se activează (atunci când sunt „On” apare o lumină de culoare albă în dreptul lor). Atunci când mâna este îndepărtată, luminile dispar, iar butoanele rămân ascunse în rama neagră. Aceste butoane nu sunt foarte responsive; uneori ești nevoit să apeși de mai multe ori pentru a prelua o comandă. Prefer, la monitoare, butoanele fizice. Aici simt că Benq a sacrificat funcționalitatea pentru design.

Pe partea din spate a piciorului monitorului se montează un suport special pentru căști. Ținând cont de dimensiunile mari ale dispozitivului, acest cârlig nu este chiar practic, deoarece trebuie să te ridici în picioare sau să-i dai ocol birouluipentru a așeza acolo căștile. Parcă ți-e mai la îndemâna să așezi căștile pe birou. Să nu uităm și de mânerul din capătul piciorului monitorului, foarte util atunci când dispozitivul, greu, trebuie repoziționat sau mutat.

Este puțin deranjant faptul că rama care încadrează displayul este destul de adâncă – are cam 1 centimetru. Prima dată când am pornit browserul de internet în mod full-screen, bară de meniu s-a reflectat pe dunga ramei și am avut pornirea de a da clic cu mausul acolo. În câteva minute te obișnuiești însă și nu mai faci aceeași greșeală.

ECRAN. Folosește tehnologie WLED și are un timp de răspuns foarte bun, de 1 milisecundă GtG (Gray-to-Gray). Mai simplu, GtG reprezintă timpul de care are nevoie un pixel pentru a se transforma din gri în alb și apoi la loc în gri.

Rezoluția maximă este Full HD, de 1.920 x 1.080 pixeli, iar displayul poate afișa 16,7 milioane de culori. Rata de refresh maximă la care poate fi setat monitorul este impresionantă, de 120 Hz, dar depinde de placa video a calculatorului. Rata contrastului este de 1.000:1 la luminozitate statică și de 12.000.000:1 la luminozitate dinamică.

Benq XL2720T este capabil să afișeze conținut 3D. Mai mult, monitorul beneficiază de tehnologia Smart Scaling, care permite simularea unor ecrane de dimensiuni mai mici – până la minim 17 inci – pentru cei cărora 27 de inci li se pare prea mult sau pentru jocurile mai vechi.

Suprafața ecranului este mată, deoarece are o protecție antireflexivă, iar acest lucru face ca imaginile cu mult alb să fie puțin obositoare. În schimb, suprafața este mai rezistentă la depunerea de amprente decât cele lucioase.

Având un panou TN (twisted nematic), ecranul nu are unghiuri de vizualizare foarte mari, precum cele oferite de panourile IPS. Panourile TN sunt, însă, excelente pentru jocuri, deoarece permit rate de refreh ridicate și timpi de răspuns excelenți.

Dispozitivul beneficiază și de un mod FPS, care oferă vizibilitate sporită pentru cei care doresc să ducă performanțele în jocuri video la maximul pe care îl poate oferi XL2720T.

Telecomanda S Switch. S Switch, o „telecomandă” cu fir, permite schimbarea rapidă între trei moduri de afișaj presetate de utilizator, dar și navigarea prin meniuri. Fiecărui mod îi corespunde câte un buton. Acestea sunt marcate simplu: 1-2-3. De exemplu eu am setat un mod pentru utilizare curentă (browsing, lucru cu aplicații, vizualizare imagini etc.), unul pentru jocuri și altul pentru filme. Monitorul vine cu trei astfel de moduri presetate: FPS1 (optimizat pentru Counter-Strike 1.6), FPS2 (optimizat pentru Counter-Strike Source) și RTS (optimizat pentru jocurile de strategie în timp real sau jocuri logice).

Diferența între aceste trei moduri este făcută, pe lângă alte setări, de funcția Black eQualizer, prin care poate fi ajustată corecția gamma a ariilor întunecate afișate pe ecran. Astfel, poate fi crescută vizibilitatea fără a fi afectate zonele mai luminoase.

Pro:

– designul

– dispozitivul S Switch

– funcția Black eQualizer

– funcția Smart Scaling

– excelent pentru jocuri

– refresh de 120 Hz și timp de răspuns de 1 ms GtG

Contra:

– suprafețele din plastic lucios sunt un magnet pentru praf și amprente

– butoanele capacitive de la meniu nu sunt cele mai responsive pe care le-am văzut

– porturile USB sunt 2.0, nu 3.0

PREȚ: aproximativ 2.000 de lei

CONCLUZIE. Monitorul testat oferă o mulțime de facilități pentru gameri, are performanțe foarte ridicate în jocuri și un design reușit. Pentru cei care își doresc un monitor de 27 inci pentru sistemul de gaming mult visat,Benq XL2720T ar trebui să fie prima opțiune. Însă monitorul este destul de scump și nu este potrivit pentru munca la birou (pentru a oferi performanțe maxime trebuie atașat la un sistem foarte performant) sau pentru cei care doresc să facă editare foto/video, din cauza unghiurilor de vizualizare mai mici decât cele oferite de IPS și a suprafeței mate a ecranului.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cele mai controversate declarații ale lui Călin Georgescu: Apologia legionarilor, elogii aduse lui Putin și...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Controverse după moartea lui Silviu Prigoană: Copiii minori ar fi fost sedați de frații mai...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Gabriel Cotabiță, înmormântat fără fast, într-un cadru restrâns, similar cu ceremonia lui Silviu Prigoană
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Secretul ochilor în picturile lui Amedeo Modigliani. „Atunci când îți voi cunoaște sufletul, îți voi...